Βρυσοχώρι

Οικογένειες

3η Οικογένεια Μπιζιάκη - Οικογένεια Ευστάθιου Μπιζιάκη

Ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ ΜΠΙΖΙΑΚΗΣ είναι ο γενάρχης πολλών οικο­γενειών του χωριού μας. Το σπίτι του, ανακαινισμένο κατά δια­στήματα, είναι αυτό που ανήκει σήμερα στον κ. ΜΙΧΑΛΗ ΝΙΚ. ΜΠΙΖΙΑΚΗ. Ο ΜΙΧΑΛΗΣ, το ανακαίνισε εκ νέου χωρίς ν’ αλλά­ξει το αρχικό του σχέδιο. Σήμερα δεσπόζει στον πάνω μαχα­λά και φανερώνει τις μεγάλες στεγαστικές ανάγκες, τον πλούτο και το μεράκι του πρώτου κτήτορα.

Δεν υπάρχουν στοιχεία για το πότε γεννήθηκε ο ΕΥΣΤΑΘΙΟΣ, ούτε για το πότε πέθανε. Ίσως να γεννήθηκε γύρω στο 1800. Είναι όμως γνωστό πως είχε δύο γιους. Σύμφωνα με μαρτυρία της αείμνηστης Βασιλικής Ν. Μπιζιάκη - Βασδέκη ο ένας γιος του Ευσταθίου Μπιζιάκη ταξ΄ίδεψε στην Κωνσταντινούπολη, παντρεύτηκε μια νησιώτισσα και δεν γύρισε ποτέ στο χωριό. Ο δεύτερος γιος, ο Νικόλαος έκανε δύο γάμους. Η πρώτη του γυναίκα ήταν η ΧΡΥΣΗ, αγνώ­στων λοιπών στοιχείων. Με τη Χρυσή απέκτησε μία κόρη τη Μαρία, σύζυγο του Νικολάου Γ. Μπέκα. Η δεύτερη σύζυ­γος ήταν η ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΜΠΡΑΧΑ. Ο Νικόλαος Ευστ. Μπιζιάκης και η Βασιλική Μπράχα, απέκτησαν τρία παιδιά; Το Γεώργιο, το Μιχάλη και την Παρασκευή. Α! Ο ΓΕΩΡΓΙΟΣ, παντρεύτηκε τη ΒΑΣΙΛΙΚΗ ΝΙΚ. ΧΑΝΤΟΛΙΟΥ. Το ζεύγος έζησε στο χωριό και απέκτησε τέσσερα παι­διά.

1. Τη ΧΡΥΣΟΥΛΑ που παντρεύτηκε τον Κώστα Πασχαλιώρη.

2. Το ΝΙΚΟ (1890 - 1946), που παντρεύτηκε τη Χάιδω Μ. Σταματιάδη. Ο Νίκος ήταν δάσκαλος και υπηρετούσε στα Γρεβενά, όπου σήμερα ζουν πολλοί απόγονοί του. Κάθε καλοκαίρι όμως, έρχονταν με την οικογένειά του στο χω­ριό, συνήθεια που συνεχίζει ο γιος του Μιχάλης Νικ. Μπι­ζιάκης.

3. Τον ΑΝΑΣΤΑΣΙΟ, που εγκαταστάθηκε από μικρός στον αμπελώνα της Λάρισας, όπου η οικογένεια είχε κτήματα. Ο Αναστάσιος μεγάλωσε τα επτά παιδιά του στον Αμπελώνα και δεν γύρισε ποτέ στο χωριό. Τα εγγόνια του ζούνε σήμερα στον Αμπελώνα, στη Λάρισα, στη Λαμία, στην Αθήνα και γνωρίζουν όλοι τη βρυσοχωρίτικη καταγωγή του παππού τους, όπως μου είπε ο καθηγητής Αναστάσιος Αλκ. Μπιζιάκης και η σύζυγός του Κατερίνα Γαλάνη, κάτοικοι Λάρισας.

4. Το ΜΙΧΑΛΗ, που παντρεύτηκε τη Μαρία Ιωαν. Μπίρη και εγκαταστάθηκε στο Λουτρό Ημαθίας. Το ζευγάρι απέκτησε ένα γιο, το Γεώργιο. Δυστυχώς τόσο ο Μιχάλης, όσο και η Μαρία πέθαναν νωρίς αφήνοντας το γιο τους ορφανό σε ηλικία μόλις τεσσάρων ετών. Το Γεώργιο τον μεγάλωσε ο πρώτος ξάδελφος του πατέρα του, ο Γεώργιος Μιχ. Μπιζιάκης και η σύζυγός του Μαρία Γ. Παντίση (Θεοδωρίδη). Όταν ο Γεώργιος μεγάλωσε παντρεύτηκε την Όλγα Παρσοπούλου, εγγονή του βρυσοχωρίτη Αναστασίου Βασδέκη και ήταν οι γονείς του γνωστού οδοντιάτρου κ. Γιάννη Μπιζιάκη, του Μιχάλη και της Μαρίκας Μπιζιάκη - Ζωγράφου. Ο κ. Γιάννης Μπιζιάκης επισκέπτεται συχνά το χωριό με την σύζυγό του Αθηνά και διατηρεί άριστες σχέσεις με τους συγγενείς του και πολλούς Βρυσοχωρίτες.

Β! Ο ΜΙΧΑΛΗΣ ΝΙΚ. ΜΠΙΖΙΑΚΗΣ, παντρεύτηκε τη Δέσποινα Κουτσιάφτη και πήγε σώγαμπρος στο σπίτι της που ήταν εκεί, βρίσκεται σήμερα το σπίτι του Δημητρίου Αδάμ Κουνάβου. Το ζευγάρι απέκτησε έναν γιο, το Γεώργιο, που παντρεύτηκε τη Μαρία Γ. Παντίση και εγκαταστάθηκαν στο Νεόκαστρο Ημαθίας. Δεν απέκτησαν δικά τους παιδιά. Έτσι μεγάλωσαν τον ανιψιό τους Γεώργιο Μιχ. Μπιζιάκη και υιοθέτησαν ένα κορίτσι τη Μαρία, που παντρεύτηκε τον Γεώργιο Κ. Θεοδωρίδη, γιο του Κώστα Θεοδωρίδη και της Χρύσως Κυράτση.

Γ! Την ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ. Η Παρασκευή Νικ. Μπιζιάκη, παντρεύτηκε το Ζήση Απ. Γκαράνη. Η κόρη της η Χάιδω παντρεύτηκε το Νίκο Γ. Λαφατάνη. Σήμερα δεν υπάρχουν απόγονοί τους, αφού η μοναδική εγγονή, της Χρυσούλα Λαφαζάνη δεν παντρεύτηκε.

4η Οικογένεια Μπιζιάκη - Οικογένεια Αναστάσιου Μπιζιάκη

Ο ΑΝΑΣΤΑΣΙΟΣ είχε το σπίτι του εκεί που σήμερα είναι το σπίτι της Χρυσαυγής Ρήμα. Ο Αναστάσιος παντρεύτηκε τη Βασιλική Σταμάτη και δεν απέκτησαν παιδιά. Μετά το θάνατο του Αναστάσιου, η Βασιλική έζησε μόνη της στο χωριό. Τη γηροκόμησε η Χάιδω Ρήμα και κληρονόμησε το σπίτι, ενώ τα χωράφια η Βασιλική Σταμάτη - Μπιζιάκη τα δώρισε στην Αδελφότητα. Η Βασιλική πέθανε το 1925 ή 1926.

5η Οικογένεια Μπιζιάκη - Οικογένεια Αθανάσιου Μπιζιάκη

Το σπίτι του Αθανασίου Μπιζιάκη, που συνόρευε με το σπίτι του Αναστασίου, σώζονταν ως τη δεκαετία του 1960 και το συντηρούσε η εγγονή του Χρυσάνθη Αδ. Κουνάβου. Ο Αθανάσιος Μπιζιάκης είχε δύο παιδιά, το ΔΗΜΟ και τη ΜΑΡΙΑ. Ο Δήμος παντρεύτηκε τη Ζαχάρω Τσιουμάνη, κόρη του Γιάννη Γκαράνη. Ο γιος αυτού του ζευγαριού ο ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ (1910 - 1939) είχε εγκατασταθεί στα Γιαννιτσά και εργάζονταν εκεί ως γεωπόνος. Παντρεύτηκε τη Φανή… και απέκτησαν ένα γιο, που δυστυχώς πέθανε μωρό.

Η ΜΑΡΙΑ παντρεύτηκε το Δημήτριο Βραχίδη και ήταν η μητέρα της αείμνηστης Χρυσάνθης Αθ. Κουνάβου. Έτσι σήμερα τα παιδιά της Χρυσάνθης, Μαρία και Δέσποινα και τα εγγόνια της, είναι οι μόνοι απόγονοι αυτής της οικογένειας.